Ve del salze

Avui és 6 de març i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Julià, Oleguer, Crodegand, Evagrí, Fridolí, Marcià, Victorí i Quiric de Trèvaris.

Santa Coleta Boylet

Naturalment, per molts anys.

El 6 de març de 1899 a Alemania, l’empresa farmacèutica Bayer registra la aspirina com marca registrada.

D’on ve la aspirina? Els antics egipcis, els sumeris i els xinesos usaven les fulles de salze com analgèsic molt abans de l’any 1000 a. C., però el primer el fa Hipòcrates (460-370 aC), pare de la medicina grega, que feia servir un beuratge extret de fulles i escorça del salze Salix Latinum per alleujar els dolors i la febre dels seus pacients. També els amerindis ho feien servir.

Durant l'Edat Mitjana de l'escorça del salze en feien beuratges per a la gent que patia de malalties. El 1763 Edward Stone, reverend de l'Església d'Anglaterra, va presentar un informe referent a aquestes propietats terapèutiques de l'escorça de salze blanc destacant-ne l'efecte antipirètic. El seu principi actiu els científics el van anomenar salicilina, un precursor de l'àcid salicílic i de l'àcid acetilsalicílic.

L'àcid acetilsalicílic va ser sintetitzat per primera vegada pel químic francès Charles Frédéric Gerhardt el 1853. Es va haver d’esperar fins al 1897 perquè el farmacèutic alemany Felix Hoffmann, dels laboratoris Bayer,  buscant un alleujament eficaç contra els dolors que el seu pare patia per un reumatisme crònic tractat amb àcid salicílic, a més d'importants efectes secundaris, aconseguís sintetitzar l'àcid acetilsalicílic amb gran puresa. Les seves propietats terapèutiques com analgèsic i antiinflamatori van ser descrites el 1899 pel farmacòleg alemany Heinrich Dreser, cosa que va permetre la seva comercialització.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant