Fanatisme cristià

Avui és 15 de març i el santoral  catòlic celebra:

-Sants: Raimon, Climent, Menigne, Zacaries i Sisebut.

-Santes: Madrona, Leocrícia, Vicenta i Lluïsa de Marillac.

Naturalment, per molts anys.

El 15 de març de l'any 415, varen assassinar la filòsofa, astrònoma i escriptora egipci-romana Hipatia. Va ser una de les primeres dones matemàtiques de la història. Va escriure sobre geometria, àlgebra i astronomia, va millorar el disseny dels primitius astrolabis —instruments per determinar les posicions de les estrelles sobre la volta celeste— i va inventar un densímetre, per això està considerada com una pionera en la història de les dones a la ciència .

Aquell dia de març, un grup de fanàtics cristians instigats per Sant Cirili va assassinar la filòsofa mentre tornava en carruatge a casa seva. La van colpejar i la van arrossegar per tota la ciutat fins arribar al Cesari, temple edificat per August i convertit en catedral d'Alexandria, on, després de despullar-la, la van apedregar i esquarterar, passejant triomfalment les seves restes per la ciutat fins arribar al Cinareu, on van ser cremades.

L'historiador més pròxim als fets, Sòcrates Escolàstic -molt valorat per la seva equanimitat- vincula San Cirili amb l'assassinat d'Hipatia, en manifestar que “aquest succés va comportar tant deshonor a Cirili com a l'església dels alexandrins”. Segons aquest autor, no hi ha res més contrari a l'esperit del cristianisme que el crim i els assassins d'Hipatia van actuar posseïts per un ímpetu furiós i no pel zel “diví” que caracteritza i legitima els actes de violència religiosa.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

L’home elefant