La “loteria moderna”


 Avui és 4 de març i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Casimir, Pere abat, Apaino, Basino i Foci i companys.

Naturalment, per molts anys.

El 4 de març de 1812 es va fer el primer sorteig de la loteria instituïda per les Corts de Cadis.

Davant les Corts Generals i Extraordinàries a Cadis, es va presentar un projecte de Loteria, el precedent del qual era la que existia a nova Espanya, actual Mèxic, des de 1771 i l'establiment del qual es va deure a Carles III. La proposta va ser aprovada sense un cap vot en contra en sessió de 23 de novembre de 1811. Aquesta Loteria, la instrucció de la qual es va publicar el 25 de desembre de 1811, va ser coneguda popularment per Loteria Moderna per diferenciar-la de la Loteria de números o Loteria Primitiva, instituïda el 1763 pel ministre d'Hisenda de Carles III. El 4 de març del 1812, quinze dies abans que es proclamés la primera Constitució espanyola, es va celebrar a Cadis el sorteig d'aquesta nova modalitat de Loteria.

La Loteria Nacional al principi va estar circumscrita a Cadis i Sant Ferran, més tard va saltar a Ceuta, i segons anaven retirant-se els exèrcits napoleònics se n'anava estenent la venda, primer a la resta d'Andalusia i després per tot Espanya. L'últim sorteig de la Loteria Moderna que es va celebrar a Cadis va tenir lloc el dia 27 de gener de 1814, canviant la seu a Madrid, que va estrenar sorteig el dia 28 de febrer de 1814.

Molt aviat es va marcar una decidida preferència del públic per aquesta “loteria moderna”, davant de la Primitiva, que cada vegada es venia menys. El 1817 funcionaven a Espanya 497 administracions de Loteria, de les quals 25 estaven situades al casc de Madrid i cinc al de Barcelona, ​​sent exercides totes per homes, excepte dues, una a Barcelona i una altra a Múrcia, regentades per dones.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant