L’home elefant


 

11 d’abril de 2023

Avui és 11 d’abril i el santoral  catòlic celebra:

-Sants: Estanislau, Isaac, Antipes, Barsanufi, Domnió i Felip de Gortina.

-Santa Gemma Galgani.

Naturalment, per molts anys.

L’11 d’abril de 1890 moria a Londres el Sr. Joseph Carey Merrick. Va ser conegut popularment com a "l'home elefant" a causa de les severes malformacions que patia des dels 18 mesos d'edat. Metges especialitzats en malalties congènites i genetistes, l’any 1979, van aconseguir saber que patia la síndrome de Proteu (molt rara, només se n'han descrit 100 casos en tot el món).

La síndrome de Proteu o síndrome de Wiedemann és una malaltia que provoca un creixement descontrolat de pell, óssos i/o altres òrgans, produint malformacions a tot el cos

 Pels mals tractes que li donava la seva madrastra, Joseph Merrick va fugir de casa seva. Per les deformacions que patia, només va trobar feia a una mena de circ on se l’exposava, però a per tot, al cap de pocs dies els hi clausuraven els permisos. Amb un agent, va anar a exposar-se per a la resta d’Europa, on els hi va anar pitjor. Abandonat pel seu agent, com va poder va tornat a Londres i va ser acollit al Royal London Hospital, on va morir.

La causa de la seva mort va ser que el pes del seu descomunal crani provocà un desnucament. En un principi es va especular que va morir d'asfíxia perquè s'havia adormit estirat. Merrick havia de dormir obligatòriament assegut i amb el cap recolzat als genolls. Si s'estirava, s'asfixiava. Però l'estudi de les seves vèrtebres cervicals demostren que va morir sobtadament desnucat i que la mort va ser tan ràpida que ni se’n va adonar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià