Una fortalesa repressora


Avui és 1 de març i el santoral catòlic celebra:

-Santa Inès Cao Kuiying.

-Sants: David, Albí, Fèlix, Lleó, Rosend, Siviriard i Suitbert.

Naturalment, per molts anys.

El dia 1 de març de 1716, a Barcelona es va posar la primera pedra de la fortalesa de la Ciutadella, una fortalesa construïda després de la guerra de Successió Espanyola (que va acabar el 1714) amb la intenció de reprimir els barcelonins.

Amb la victòria de les tropes assaltants del rei Felip V, immediatament es va suprimir l'òrgan de govern de la ciutat, el Consell de Cent, que fins feia poc havia gestionat la defensa de la ciutat. A partir d'aquell moment, les muralles van deixar de ser percebudes com un element propi de defensa i van passar a ser un element d'opressió, càstig i vigilància sobre la ciutat i els seus ciutadans. I és clar, la construcció de la Ciutadella va esdevenir el símbol màxim d'aquesta opressió.

La Ciutadella de Barcelona va ser enderrocada a mitjans del segle XIX i en el seu solar s'hi va construir l’actual Parc de la Ciutadella. Només queden tres edificis de l'interior construcció: la capella, l'antic Palau del governador, ocupat per un institut d'ensenyament i l'Arsenal, ampliat posteriorment per al seu ús consecutivament com a palau reial i museu, fins al seu ús actual com a Palau del Parlament de Catalunya.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant