La “Barbie” és a punt de jubilar-se, ja té 64 anys


 Avui és 9 de març i el santoral  catòlic celebra:

-Santes: Caterina de Bolonya i Francisca Romana.

-Sants: Bru, Pacià i Vital de Castronovo.

Naturalment, per molts anys.

“Barbie” la popular joguina infantil, és una nina que va ser  comercialitzada per primer cop el 9 de març de 1959. La joguina la fabricava l'empresa Mattel. Va ser creada per Ruth Handler i el seu marit Eliot, l'any 1936.

El model original de la Barbie ve d'una altra nina, l'alemanya Lilli, que va néixer de les vinyetes del diari Bild, on encarnava una dona irreverent. Va sorgir de manera improvisada per cobrir un espai en blanc del diari, però els seus diàlegs i situacions entre el públic van tenir tant d’èxit que es va convertir en un espai fix al diari. Es van comercialitzar diverses nines Lilli, una de les poques amb cos de dona i no de nena o nadó de l'època.

Quan el matrimoni Handler-Eliot la va veure el 1936 en un dels seus viatges, n'adquirí la patent i la va transformar en Barbie, nom en honor de la seva filla. Al principi hi havia dos models de nina, rossa i morena però la rossa, més semblant a Lilli, va ser la que va acabar quallant.

Un dels seus trets principals era la capacitat de combinar accessoris i canviar de vestuari, per la qual cosa s'associà a una top model, símbol de bellesa refinada i de joventut. La idea sorgí de Ruth Handler en veure com la seva filla jugava amb nines de paper i els canviava els vestits, per això va voler recrear-ho en una nina de plàstic coneguda per les seves versions i complements.

Diuen que l’èxit li ve del fet de ser una nina, joguina per a infants, amb cos de dona. Els seus detractors la titllen de consumista i d'estereotipar la dona. Potser ha fet que molta canalla perdi part del temps d’infància, que li tocaria per edat, volent ser gran abans d’hora.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant