Estat sobirà


 Avui és 10 de març i el santoral  catòlic celebra:

-Santes: Maria Eugènia de Jesús Milleret de Brou .

-Sants: Macari de Jerusalem, Víctor, Gai, Atallo i Droctoveo.

Naturalment, per molts anys.

El 10 de març de 988 Catalunya va esdevenir un estat sobirà (molt probablement va ser el dia 10, el que sí és segur és que va ser pel març d’aquell any).

Fins llavors, Catalunya formava part de l’imperi Carolingi i el sobirà n’era el rei dels francs. El comte de Barcelona era el representant de tots els catalans que, pel pacte de vassallatge o jurament de fidelitat,  estava compromès a servir al rei i el rei, pel mateix pacte, es comprometia a ajudar als seus vassalls.

Pel març de 988, Borrell II, comte de Barcelona, després que el rei Hug Capet trenques el seu compromís negant-se  a ajudar als catalans, no va renovar el jurament de fidelitat al rei convertint-se, de facto, en comte independent, sobirà.  Aquesta independència es va signar legalment 270 anys després en el tractat de Corbeil, en temps de Jaume I el Conqueridor. Molts estats de l’Europa occidental tenen un origen semblant.

Comte, príncep, duc, rei... tant li fa el títol, el més important és el de sobirà, que vol dir que no ets vassall de ningú.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant