El pol sud

Avui és 7 de març i el santoral  catòlic celebra:

-Sants: Ardó, Eubuli, Gaudios, Lleònides, Pau de Prusa, Pau el simple i Joan Baptista Nam Chong-sam.

Santes:  Felicitat, Perpètua i Teresa Margarida Redi.

Naturalment, per molts anys.

El 7 de març de 1912, el noruec Roald Amundsen anunciava que el 14 de desembre anterior havia descobert el pol sud geogràfic.

El pol sud geogràfic és definit com un dels dos punts on l'eix de rotació de la Terra s'interseca amb la superfície (l'altre punt és el pol nord geogràfic). Tot i això, l'eix de rotació terrestre canvia al llarg del temps, per la qual cosa podem dir que existeixen dos pols sud: el geogràfic i el de de rotació terrestre, el magnètic.

El pol sud geogràfic està situat sobre l'Antàrtida, a aproximadament 2600 quilòmetres del pol sud magnètic. Està situat sobre un altiplà planer, gelat i ventós a 2835 metres d'altitud sobre el nivell del mar. S'estima que el gruix de la capa de gel al pol sud és d'uns 2700 metres, de manera que el terra de terra estaria pràcticament a només 135 metres sobre el nivell del mar.

La massa polar de gel es troba sobre una glacera que es mou 10 metres per any, per la qual cosa la posició exacta del pol geogràfic, relativa a la massa de gel, canvia gradualment amb el temps. De manera que cada Dia de Cap d'Any han de moure el marcador uns 10 metres.

Sense considerar les illes Sandwich del Sud, els països més pròxims al pol sud són Xile i Argentina. La ciutat més propera és pròxima, situada a Argentina (3910 km) i el poble és Puerto Williams, Xile (3895 km). La base de recerca científica Amundsen-Scott, dels Estats Units, es situada pràcticament al pol sud geogràfic (89°59'51" de latitud sud, a uns 270 metres). La distància entre el pol nord i el pol sud geogràfics (seguint la curvatura de la Terra) és d'uns 20.000 quilòmetres.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant