Dia Internacional de la Dona Treballadora i la Llibertat


Avui és 8 de març i el santoral  catòlic celebra:

-Santes: Aurèlia de Niça i Sebastiana Lladó i Sala.

-Sants: Joan de Déu, Veremon, Asturi, Apol·loni, Filemó, Faustí i Joan Ögmundsson.

Naturalment, per molts anys.

El 8 de març s'ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents.

La celebració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit. La història canvia, és dinàmica, i el sentit dels símbols i significats també. Ja que les dones contribuïen al creixement de l'economia, varen començar a reivindicar el dret de vot. La primera declaració programàtica reivindicant el dret de vot, la van fer les dones nord-americanes, el 1848 i anys després, les sufragistes angleses, amb repercussions en altres països.

A partir de 1908, les socialistes nord-americanes van celebrar el Dia de la Dona, el darrer diumenge de febrer, per reivindicar el dret de vot. El 1910, en el marc de la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin llençava la proposta d'establir el Dia Internacional de la Dona. L'any següent, més d'un milió de dones europees i nord-americanes sortiren al carrer. Amb l'esclat de la Primera Guerra Mundial, la pau es convertí en el leitmotiv de les celebracions del Dia Internacional de la Dona. I el 23 de febrer de 1917 les dones russes, que feia anys que també ho celebraven, van sortir al carrer per demanda d'aliments i pel retorn dels combatents. Aquest va ser l'inici del moviment que acabaria amb la dimissió del tsar i la proclamació de la República.

A partir d'aquell moment, el Dia Internacional de la Dona va quedar fixat en el 23 de febrer a Rússia... S’ha de dir que en aquell temps el calendari vigent a Rússia era el julià i el 23 de febrer rus es corresponia al dia 8 de març del calendari gregorià, que era el més estès en la resta del món. Ara Rússia també té el calendari gregorià.  

Amb el ressorgiment del feminisme, a finals dels anys seixanta i setanta, tornà a implantar-se la celebració d'aquesta data, que van acabar de corroborar les Nacions Unides, el 1977, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant