Primer vol d'un aeroplà a la península


 Avui és 12 de febrer i el santoral catòlic celebra:

-Santes: Eulàlia de Barcelona.

-Sants: Antoni, Benet, Lúdano, Meleci i Sadurní i companys màrtirs d’Abitinia.

Naturalment, per molts anys.

El 12 de febrer de 1910, el pilot francès Julien Mamet, a bord d'un Blériot XI amb motor de 25 CV, es va sobrevolar l'hipòdrom de Can Tunis de Barcelona de tota la península. Va ser el primer vol d'un aeroplà que es feia a tota la península Iberica.

L'avió va arribar a Barcelona amb tren, a l'Estació de França el dia abans de la data prevista per fer l'exhibició. Era una mica just fer el vol l'endemà, però hi va haver problemes administratius a la frontera a on es va haver d'entretenir uns quants dies. Va ser l'endemà, 12 de febrer del 1910, que a primera hora de la tarda, a l'hipòdrom de Can Tunis, a on s'hi havia convidat les autoritats i tota la premsa, l'aviador va dur a terme el primer vol a Barcelona, i per extensió, ho va ser en tota la península Ibèrica.


Aquell mateix hivern, altres pilots francesos van arribar a Barcelona, a Can Tunis, a on s'hi celebraren nombroses exhibicions d'aviació. D'aquesta manera, amb diferent èxit també en terrenys de l'hipòdrom, varen volar Edmond Paillot i el seu Voisin (24 i 28 de març). El Camp de la Bota va ser també un lloc escollit per convidar al pilot Louis Gaudart, el qual, partint d'allí, va ser el primer aeronauta a sobrevolar la ciutat (29 de març i dies següents).

L'1 de maig d'aquest mateix any apareixia el primer número de la revista "Aviación", amb Joan Sardà al capdavant, que es va anar publicant regularment entre 1910 i 1912. Entre l'1 i el 8 de maig, i organitzada per l'Ajuntament de Barcelona, es va celebrar, amb notable èxit, la "1a Setmana de l'Aviació de Barcelona", l'activitat de la qual es va desenvolupar a Can Tunis, amb nombrosos vols a càrrec del famós Louis Blériot, Jan Olieslagers, Jacques de Lesseps, René Barrier i Antoine Simon.

El 1911, a belga Hélène Dutrieu va ser la primera aviadora en volar a Espanya, la qual cosa va cridar millor l'atenció als ciutadans, i sobretot a les ciutadanes.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant