“No es guanya cap guerra amb el lliri a la mà”, diuen que va dir


 Avui és 14 de febrer i el santoral catòlic celebra:

-Santes: Alexandra d’Egipte.

-Sants: Cirili, Metodi, Antoní, Auxenci, Eleucadi, Joan, Nostrià, Vital, Zenò i Valentí de Roma.

Naturalment, per molts anys.

Avui és Sant Valentí (a alguns llocs, patró dels enamorats).

Diuen que a Sant Valentí el varen matar per fer el que la llei deia que no es podia fer. Era un dels primers cristians de Roma i casava a tothom que li ho demanava, però de manera clandestina perquè la llei deia que no es podia ser cristià... no se sap ben bé perquè.

La cosa va ser que una clandestina com ell li va demanar que la casés amb un romà, convers, que havia conegut no feia massa. En Valentí (que encara no era sant) li va dir que no tingués pressa, que primer s’havien de conèixer bé, que n’estigués segura... i així ho van fer. Al cap d’un temps d’anar-se amagant per les catacumbes, per coneixes bé i que no ser reconeguts, es varen casar. Va ser un dia a les afores de Roma, molt a la vora de l’entrada secreta de les catacumbes de (...no se sap ben bé quines). Quan en Valentí es disposava a acabar la cerimònia es va sentir un crit i després hi va haver una gran hecatombe! El crit el va fer el nuvi i seguidament varen entrar tot ple de romans que de seguida varen matar a gairebé tots els cristians. En Paulus Licitus (el nuvi, que és ben clar que era un espia infiltrat) va matar a en Valentí. Mentre l’amenaçava i clavava l’espasa, en Valentí se’l va mirar i li va dir “parlem-ne” i es va morir... i vet aquí que va ser per això que el varen fer Sant i patró dels enamorats, per haver mort mentre casava a la gent.

És clar, del nuvi tots els cristians en varen parlar malament sempre més, deien que no estava bé que un espia fes servir l’amor per aconseguir secrets. “No són maneres”, deien... Però en Paulus Licitus no en va tenir mai, de remordiments. Ell deia que sempre s’han de fer servir totes les eines i si convé manipular-les, quan ets espia, sinó malament rai. “No es guanya cap guerra amb el lliri a la mà”, deia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant