Era semiòtic


 Avui és 19 de febrer i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Bonifaci, Barbad, Conrad, Gabé, Jordi de Vabres, Mansuet, Proclo, Quodvuldeo i Beat de Lièbana.

-Santa Llúcia Yi Zhenmei.

Naturalment, per molts anys.

El 19 de febrer de 2016 va morir a Milà als 84 anys Umberto Eco, conegut de tot el món per haver escrit la novel·la “el nom de la rosa”, de la que es va fer la famosa pel·lícula del mateix títol... També va ser filòsof i semiòtic o semiòleg.

La semiologia o semiòtica és l'estudi dels símbols i els signes i la manera que fem servir les persones per expressar-nos. Un signe és qualsevol cosa que fem que comuniqui un missatge als altres: lletres, el gest, el cant de l'ocell, l'olor, un so... És una branca de la filosofia dels sistemes de comunicació dins de les societats humanes.

En les arts tot es converteix en un signe. L'espectador se serveix tant de la paraula com dels sistemes de signes no lingüístics per comprendre el que passa (gestos, tons de veu, objectes, vestuari... tant en l’escenari com en una pintura o escultura). L’artista, per la seva banda, ha de vigilar que no hi hagi res en la seva obra que no es relacioni amb el que vol expressar.

Vet aquí l’èxit de “El nom de la rosa”, perquè era escriptor, filòsof i semiòtic. Tot el que hi apareix està relacionat amb el tema de l’obra, res hi és de més, res hi sobra.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant