El primer executat per reclamar una església pobre

 


Avui és 28 de febrer i el santoral catòlic celebra:

-Santes: Cira i Marana.

-Sants: Roman, Macari, Rufí i Osvald.

Naturalment, per molts anys.

El 28 de febrer de 380 a Saragossa, un concili condemna per primera vegada el priscil·lianisme.

Priscil·lià d'Àvila va ser un bisbe hispanoromà que després de ser acusat de bruixeria i gnosticisme va ser executat al costat d'altres companys. Va originar el moviment ascètic conegut com a priscil·lianisme.

El priscil·lianisme no va prohibir el matrimoni de monjos ni clergues, va utilitzar el ball com a part de la litúrgia. També instava l'Església a abandonar l'opulència i les riqueses per tornar a unir-se amb els pobres, condemnava la institució de l'esclavitud i concedia una gran llibertat i importància a la dona, obrint-los les portes dels temples com a participants actives. Així, la primera de la qual es conserven textos escrits en llatí és Egèria, monja galaica priscil·lianista que va viure al voltant del 381.

Priscil·la va ser executat, encara que diversos bisbes d'Occident, amb Martín de Tours al capdavant, van protestar contra aquesta decisió. El mateix papa Sirici va criticar durament el procés. La sentència i l'execució van ser criticades per molts, que es van escandalitzar que un home pietós i fos ajusticiat. En la cristiandat, es considera l'execució de Priscil·lià com el primer exemple en què la justícia secular va intervenir amb una condemna a mort per un assumpte d'índole eclesiàstica.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant