El “photomaton”

 

Avui és 17 de febrer i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Ròmul, Policrini, Teodor, Aleix, Bonos, Constable, Evermod, Fian, Fintà, Mesrob, Pere i Silví.

Naturalment, per molts anys.

El 17 de febrer de 1929 un nou establiment, situat al final del carrer Pelai, va causar sensació entre els barcelonins. Era el “Photomaton”.

Un grup d'empleades assistien al client per explicar-li com funcionaven els aparells de les cabines individuals. El negoci va funcionar molt bé en els primers mesos. 6 fotos s'obtenien al preu d'una pesseta i mitja. Posteriorment, al mateix carrer, els “Almacenes Alemanes” posaven en funcionament el seu “fotomatón” a l'agost de 1931 (5 fotos a 1 pesseta). La competència creixent va ocasionar el tancament d'aquell negoci pioner i el local va ser ocupat per la Perfumeria Pelayo a partir de febrer de 1931.

La primera patent d'aquest invent és de 1888, la primera màquina fotogràfica realment operativa va ser un producte de l'inventor francès T. E. Enjalbert el març de 1889, però l'èxit comercial no va arribar fins al 1890 amb l'aparell fotogràfic automàtic el "Bosco" de l'inventor Conrad Bernitt d'Hamburg.

El concepte modern de fotomató amb cortina va ser creat per Anatol Josepho, que va arribar als Estats Units el 1923 procedent de Rússia. El 1925 va aparèixer la primera cabina a Broadway, a Nova York. Durant els sis primers mesos després de l'obertura de la caseta, la van utilitzar 280.000 persones. El 27 de març del 1927, Josepho va rebre un milió de dòlars per la seva màquina i es va assegurar futurs drets d'autor pel seu invent.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant