...un pas de dimoni


Avui és 17 de gener i el santoral catòlic celebra:

-Santes:  Roselina.

-Sants:  Antoni Abat, Julià, Sulpici i Jenaro Sánchez Delgadillo.

 Naturalment, per molts anys.

Avui és St.Antoni Abat, també conegut com el Gran, el del porquet o sant Antoni dels ases. Va néixer l’any 250 a Egipte, a la ciutat faraònica de Memfis, i va ser un dels ermitans d’aquell desert africà. És molt conegut perquè el dia de la seva festa se celebra amb la benedicció del bestiar i la cavalcada dels Tres Tombs i per la seva lluita contra les temptacions i el dimoni. Sempre se’l representa amb un porquet.

Diuen que un dia, el Sant es va trobar a un porquet malalt i a la seva mare i els va acollir fins que es varen curar. D’aquí vindria que tal dia com avui es beneeixin els animals, sobretot els cavalls i ases, més valuosos perquè eren els més feiners.

Es veu que el Sant havia patit la “febre de St. Antoni” o “foc de St. Antoni” o “foc de l’infern”, és a dir ergonisme (és l'herpes zòster, malaltia que produeix una forta cremor a les extremitats i a la pell). També diuen que és aquest el motiu pel qual un porquet sempre acompanya al Sant, perquè el porc representa el dimoni, que per a ell era la malaltia que patia.

De fet, que el porquet representi el dimoni no sorprèn, perquè estem dient que el Sant va viure al desert i el desert és on va sorgir la religió islàmica, molt relacionada amb la cristiana que practicava St. Antoni... i l’islam té als porcs com el dimoni (segurament perquè contaminen moltíssim les terres on viuen... i les del desert ja són hermes de per si).

També deu ser per això que la tradició digui allò de “Per Nadal un pas de pardal, per St. Esteve un pas de llebre... i per St. Antoni un pas de dimoni”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant