Tenir o no tenir... fills


 Avui és 25 de gener i el santoral catòlic celebra:

-Sants:  Agileu, Artemes, Pau, Bretanió, Palemó i Popó.

Santes: Elvira.

Naturalment, per molts anys.

El 25 de gener de 1533, el rei Enric VIII d’Anglaterra es va casar amb la seva segona esposa... quan la primera encara era viva. Va fer mans i mànigues per anular el primer matrimoni. Al final ho va aconseguí fundant una nova religió, l’anglicana. El motiu que va donar per fer tal cosa va ser que necessitava un fill com hereu, no una filla.

Aquesta qüestió, la manca d’un hereu, ha fet moure molt la història. Quan una vegada un rei espanyol es va morir sense fills, va començar una guerra, la de successió espanyola. Dos hereus es varen barallar per ser el nou rei: el net del rei francès i el germà de l’emperador germànic. Aquesta guerra la va acabar la mateixa circumstància, però a un altre país. Com que l’emperador germànic es va morir sense fills, el nou emperador va ser el seu germà... que s’estava barallant per ser rei a Espanya. Veient que ja tenia imperi, el germànic es va retirar de la successió espanyola i es va acabar la guerra (per aquí hi ha el nostre famós “11 de setembre”... però això és un altre tema).

Un altre d’aquests casos va passar quan un sobirà de la corona d’Aragó es va morir sense fills. Per evitat una guerra de successió, varen anar a buscar el seu germà al convent (on era monjo) perquè es casés i tingués fills, però no va tenir un fill sinó una filla. Per evitar haver d’engendrar un fill mascle i resoldre el tema aviat, perquè volia tornar al convent, el rei, “Ramir el monjo”, va casar la seva filla, que encara era una nena, amb el sobirà que millor li va semblar, un comte de Barcelona... D’aquesta manera va néixer la corona catalano-aragonesa.

En els contes, la Bella Dorment és filla d’uns reis  que no podien tenir fills... al final tenen una filla a la que li passa allò de la punxada al dit i la dormida de cent anys fins que un príncep la vulgui. Si haguessin tingut un fill segurament el conte hagués estat diferent... Un altra cas similar és el d’una reina que veient que no té fills, perquè el rei no la substitueixi, es queda embarassada d’una mata de romaní. D’aquesta manera se salva el matrimoni i s’eviten guerres i noves religions... Sí, ja sé que és estrany... però si convé ja en parlarem un altre dia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant