Llegendària Santa Pau


 Avui és 24 de gener i el santoral catòlic celebra:

-Sants:  Exuperanci, Felicià, Sabinià, Francesc de Sales i  Mardoni, Musoni, Eugèni i Metel de Neocesarea.

Santes: Xènia i Mare de Déu de la Pau.

Naturalment, per molts anys.

Avui, a Catalunya se celebra Santa Pau. És una celebració purament en l’àmbit folklòric perquè d’aquesta “Santa” només se’n sap la llegenda, originada segurament per explicar el nom del castell i la vila de Santa Pau, a la Garrotxa.  Es tracta d'una llegenda totalment fantasiosa, sense cap fonament històric i amb trets típics del folklore. Segons el folklorista Joan Amades, la Santa es venera el 24 de gener probablement perquè aquest dia és de la Mare de Déu de la Pau, però no figura en cap santoral ni martirologi oficial.

Temps era temps, en el monestir de Sant Joan de les Abadesses hi havia una monja anomenada Pau. Quan va saber que el senyor d’un castell no massa llunyà no era gens pietós amb els pobres i mai els hi feia caritat, va decidir de allò no podia ser i, amb dues monges més, se’n n’hi va anar. Va trucar al castell per demanar almoina. El senyor, de mala gana, li va dir que marxés, que no tenia diners, però ella insistia dient que tenia moltes riqueses i que li donés només la terra que cobriria el seu mantell. El cavaller, després de riure-se’n, per treure-se-la de sobre, va dir que sí al que li demanava la monja.

Santa Pau va donar el seu mantell a les dues monges que l’acompanyaven i elles el varen anar estirant d'un extrem i de l’altre sense deixar-lo mai... i estirant i estirant  el varen fer tant gran que van arribar a cobrir totes les terres del senyor. Quan el varen deixar a terra, les plantes i els animals que tapava el mantell van morir i les fonts es van assecar.

Llavors el senyor va comprendre que allò era un càstig i va demanar perdó. Així va ser com la monja va convèncer a aquell home perquè  fos compassiu i generós amb els pobres i el mantell tornà a la seva mida habitual, i plantes i animals van revifar. Des de llavors, com a record del miracle, el senyor va posar al seu castell el nom de la monja: Santa Pau.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant