El primer banc públic d’Europa


Avui és 20 de gener i el santoral catòlic celebra:

-Sants:  Sebastià, Fabià, Enric de Finlàndia, beat Ludolf de Fonte Avellana, beat Eusebi d'Esztergom, beat Marcelo Spínola i Maestre.

Naturalment, per molts anys.

A la llotja de Barcelona, el 20 de gener de 1401 s'obre una taula de canvi. Guillem Colom i Saplana va ser el 1402 el primer administrador de la Taula de Canvi de Barcelona. La Taula facilitava la mobilitat de capitals en un context històric en què van augmentar del viatges i el comerç internacional. La Taula s'encarregava de donar crèdit al monarca i al Consell de la ciutat, i acceptava dipòsits de particulars amb millors garanties que la resta de bancs jugant un paper important en la vida pública catalana de tot el segle xv. És el precedent més directe dels bancs públics. La Taula de Canvi de Barcelona es pot considerar el primer banc públic d'Europa.  

El 1407, Martí l’Humà va autoritzar la creació de la Taula de Canvis i Depòsits de la Ciutat de València, a imitació de la taula de canvi que havia estat instituïda a Barcelona el 1401. L'any 1445, la reina Maria concedeix a la ciutat de Girona, la institució d'una taula de canvis sota el nom de Taula de Canvi i Comuns Dipòsits de la ciutat de Girona.

A l'edat mitjana, els canvistes (avui en diríem banquers) tenien la seva oficina en els llocs que se'ls atorgava en les fires de torn, a l'aire lliure o sota porxades. Aquesta oficina era molt senzilla, era només un banc i un tauló a manera de taula d'operacions. A aquest tauló se l’anomenava  “la banca”. Allà s'hi comptaven els diners, es feien els pagaments i els cobraments i tot tipus d'operacions financeres.

A cada ciutat, els canvistes, ajudats per les autoritats, organitzaven el pla d'operacions per al seu treball de cada dia. Els canvistes tenien unes normes fixades a complir. Si algú actuava de manera deshonesta, allí mateix i públicament se li trencava el tauló a força de cops: D'aquesta banca trencada n'ha derivat l'expressió "bancarrota", de l'italià “banca rotta”.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant