Un dia no-útil


Avui és 26 de desembre i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Esteve, Dionís, Zòsim i Marí. 

-Santes: Vicenta Maria López i Vicuña.

Naturalment, per molts anys.

 Que l'endemà de Nadal sigui festa respon a la necessitat funcional que hi havia de disposar de prou temps per tornar a peu, generalment, des del mas pairal on s'havia celebrat la festa de Nadal fins al domicili de cadascun dels diversos membres de la família... Pel mateix motiu també és festa l’endemà del diumenge de Pasqua (dilluns de Pasqua Florida),  

 Segons diversos relats històrics, als que es dona crèdit, l'Imperi Carolingi va establir que fos festa l'endemà de cada Pasqua (Nadal, Pasqua florida, Pasqua granada).

 La dificultat de viatjar de nit obligava, sempre, a ajornar el viatge de retorn fins l'endemà, i per tant quedava com un dia no-útil a efectes laborals, fins que aquest dia no-útil va derivar en dia festiu. La dita popular "Per Nadal, cada ovella al seu corral i per Sant Esteve, cada ovella a casa seva" descriu molt bé aquest fenomen social, gregari o de clan, a l’entorn del mas pairal en les festes assenyalades.

 Sant Esteve va ser el primer màrtir cristià, aquest és el motiu pel qual el santoral el celebra el primer dia després del naixement de Jesús.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant