Un advertiment de pa sucat amb oli

Un advertiment de pa sucat amb oli. 

 Avui és 19 de desembre i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Nèmesi, Anastasi i Gregori.

-Santes: Eva.

 Naturalment, per molts anys.

 En el santoral d’avui hi ha el nom d’un Sant que crida l’atenció, Nèmesi, perquè és el mateix que el de la deessa grega de la justícia i la venjança. La paraula Nèmesi, referint-nos al nom del Sant, diuen que significa càstig.

 Es veu que aquest home va ser pres pels soldats romans acusat de robatori, però se’l va trobar innocent i quan eren a punt de tornar-li la llibertat, el varen tornar a empresonar acusat de cristià. A diferència de l’altra acusació, de la que es va defensar magníficament bé, ara, que l’acusaven que cristià, ell els hi va donar la raó i amb il·lusió va argumentar ben bé el perquè n’era... No va convèncer a ningú i per aquesta motiu el varen cremar.

 Hi ha Sants i Santes dels quals se’n sap tant poca cosa que en molts santorals ja hi posa que es dubta de la seva existència. El santoral, en el cas de Nèmesi, no diu res de tot això... però a mi em sorprèn que el nom vulgui dir càstig i que sigui el mateix que el de la deessa pagana de la justícia i la venjança. Si a més tenim en compte que va ser pres de seguida que l’havien acabat d’alliberar, tot plegat em sembla una queixa cristiana... queixa o advertiment vers els pagans. Potser inventant-se aquest Sant els hi volien dir: “vigileu, romans, perquè els vostres déu i deesses ens venjaran fent-nos justícia i sereu castigats pels càstigs que no hem comès”.

 Els romans, però, no en varen fer cas i varen continuar matant cristians... De fet, és un advertiment de pa sucat amb oli. 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant