Totes les cultures celebren que el sol no s’acabi


 Totes les cultures celebren que el sol no s’acabi.

 Avui és 18 de desembre i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Malaquies, Gacià de Tours, Winebald de Heidenheim, Francesc Xavier Butinyà i Hospital, Flanani i Gacià.

-Santes: Mare de Déu de l’Esperança (Maria de la O)

 Naturalment, per molts anys.

 Avui la tradició jueva celebra una festa important: la Janucà (Hanukkah), festa de la llum... S’ha de dir que és una festa que cada any canvia de dia, es mou entre finals de la tardor i principis de l’hivern. El 2022 el Janucá se celebra des del 18 de desembre fins al 26 de desembre.

 Hanukkah és una paraula hebrea que significa rededicació i rememora un miracle que va tenir lloc a Jerusalem fa més de dos mil anys, quan uns llums d’oli varen mantenir-se miraculosament encesos durant 8 dies seguits... alguns dels llibres sagrats jueus suggereixen també un altre origen per a la festivitat. Diuen que la Janucá és una manifestació de la festivitat del solstici d'hivern, que és el moment en què els dies deixen d'escurçar-se i es comencen a allargar.

 En el Talmud es relata que quan Adam, el primer home, va veure per primera vegada a la seva vida que el sol es ponia va entrar en pànic i connecta aquesta història amb la festivitat del solstici d'hivern. Segons el relat, el primer any va dejunar durant vuit dies, i després, quan va veure que el dia s’allargava,  ho va celebrar durant vuit més. El segon any, però, en comprendre que aquest era l'ordre natural, no va fer dejuni i només ho va celebrar.

 La Janucá esdevé al voltant del 22 de desembre, data del solstici a l'hemisferi nord. Aquest relat explicaria el motiu central de la festivitat: l'encesa de llumeneres, que simbolitza l'expulsió de l'hivern.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant