O caixa o faixa!

Avui és 30 de desembre i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Raúl, Sabí, Anisi, Egví, Exuperanci, Fèlix, Geremar, Hermetes, Jocund, Llorens, Perpetu, Rainier, Rogeli i Venustià màrtir.

-Santes: Judit i Anísia màrtir.

 Naturalment, per molts anys.

Avui fa 152 anys que moria a Madrid l’únic president de govern català que ha tingut Espanya. Uns diuen que va conseqüència de l’atemptat que va patir tres dies abans i d’altres mantenen que no se sap qui el va matar mentre es recuperava al llit de les ferides de les set bales de l’atemptat.

“O CAIXA O FAIXA”... qui no ha sentit, o dit, alguna vegada aquesta frase? Doncs diuen que se la va inventar el general Prim.

Es veu que Joan Prim va entrar en política com diputat per Tarragona del partit del president de llavors, el general Espartero, però, tot i això, s’hi va acabar enfrontant. Va acusar a Espartero d'afavorir més els teixits anglesos que els fets a Catalunya, cosa que suposava la ruïna de la indústria tèxtil de casa nostra. Això va provocar revoltes a Barcelona i des de Madrid, per arreglar-ho, varen fer bombardejar la ciutat. Al final, Prim va acabar contribuint a l'enderrocament d'Espartero organitzant una revolta a Reus. Un cop va ser fora aquell president, el nou govern va nomenar Prim governador militar de Barcelona, ​​amb l'encàrrec de reprimir la revolta que encara hi durava.

Pel que sembla va ser a Barcelona l’any 1843 on va pronunciar la cèlebre frase “O caixa o faixa”, volent dir que si no resolia aquella revolta seria perquè l’haurien mort abans, és a dir que, “o d’aquí en surto vençut dins d’una caixa de morts o victoriós amb la faixa de general". Al final, per aquestes accions va rebre el faixí de general... va ser "FAIXA".

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant