Nadal (?)

Nadal (?)

 Avui és 17 de desembre i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Llàtzer, Cristòbal, Esturmi, Josep, Joan, Modest i Judicael.

-Santes: Iolanda, Bega i Vivina.  

 Naturalment, per molts anys.

 Al final de la tardor és quan els dies són més curts i el camp ja dona poca feina, perquè a l’hivern que és a tocar tot s’hi adorm. Doncs llavors, quan sembla que el sol s’hagi de morir, els primers romans varen començar a celebrar una festa en honor a Saturn, el déu que els hi havia portat l’agricultura. Les Saturnals, que és com en deien, les celebraven cada any el dia 17 de desembre durant tot el temps que va durar el “paganisme” l’imperi romà.

 Quan l’imperi es va convertir al cristianisme les festes en honor de qualsevol déu pagà es varen acabar, però el costum que tenia la gent no i el poble, aquell dia, continuava fent festa perquè l’havia estat fent durant més de 700 anys. El papa Juli I a l’any 300 i pico ho va arreglar, va canviar-li el nom.

 La Bíblia enlloc diu que Jesús va néixer pel desembre, aquell papa va ser el primer que ho va dir. Sabia que treure que per a la gent era més important fer festa que el motiu pel qual la feien, de manera que, simplement, li va canviar el nom i el motiu, de Saturnals a Nadal.

 El segle IV abans de Crist va ser quan es va començar a celebrar la festa de Nadal... un dia que aprofita una festa que feia més de 700 anys que es feia.

 I com és que abans era el 17 i ara és el 25? La variació d’aquets pocs dies ve dels canvis entre els diversos calendaris que s’han anat aplicant durant la història, el julià i l’actual (el gregorià). 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant