25 d'octubre


 25 d’octubre de 1521... Maria Pacheco... tururut viola!

 Avui és 25 d’octubre i el santoral catòlic celebra:

San Bernardo Calbó

San Crisanto de Roma

Santos Crispín y Crispiniano

Santa Daría de Roma

Santa Engracia de Segovia

San Frontón de Périgeux

San Frutos de Segovia

San Gaudencio de Brescia

San Hilaro de Javols

San Mauro de Pécs

San Miniato de Florencia

San Valentín de Sevilla

 Naturalment, per molts anys.

El rei Carles I, net dels reis Catòlics, va néixer a Flandes i quan va arribar per ser rei d’Espanya (sense parlar ni castellà), acompanyat per una cort d’estrangers, va començar a endur-se cap els seus països de centre Europa ple de les riqueses que arribaven d’Amèrica. Veient això, alguns castellans es varen unir en el que es va dir “los comuneros”, per demanar-li al rei que no els hi prengués les riqueses que consideraven seves per donar-les a uns altres.

A l’arxiu de Simancas hi ha aquest escrit que varen fer per demanar al rei que no se’ls endugués els diners cap a altres paisos:

 “...pedir al rey nuestro señor tenga por bien se hagan arcas de tesoro en las Comunidades en que se guarden las rentas de estos reinos para defenderlos, acrecentarlos y desempeñarlos, que no es razón Su Cesárea Majestad gaste las rentas de estos reinos en las de otros señoríos que tiene...”

El rei va matar als caps d’aquell grup que li anava en contra. Els que varen quedar eren liderats per Maria Pacheco (vídua de Padilla, un dels caps) que, finalment el dia 25 d’octubre de 1521, va claudicar i el rei ja sense oposició, lliurement es va continuar enduent els diners dels castellans cap a altres reialmes.

Aquesta situació (algú que dient que ets seu s’emporta de casa teva el que li interessa i a qui es queixa el mata o tanca a la presó) em recorda les reivindicacions de molts catalans vers els espanyols, hereus dels castellans... El poder (o els que el tenen) no canvia, fa el que sigui per continuar. Els que estem a sota només podem mirar d’ajuntar-nos per contrarestar-lo... tot esperant que els caps dels que estem a sota no es barallin entre ells, per tenir més poder uns que d’altres. Perquè si això passes... llavors... tururut viola!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant