24 d'octubre


 Dia internacional de les biblioteques... o de...?

Avui és 24 d’octubre i el santoral catòlic celebra:

-Sant Antoni María Claret

-Sant Aretas i companys

-Sant Evergislo de Tongres

-Sant Fromundo de Coutances

-Sant Josep Baldo

-Sant Josep Le Dang Thi

-Sant Maglorio de Dol

-Sant Martí de Vertou

-Sant Proclo de Constantinopla

-Sant Senoco de Tours

Naturalment, per molts anys.

El 1992, la Biblioteca Nacional de Sarajevo va quedar totalment en ruïnes a causa del conflicte bèl·lic dels Balcans. La imatge que va quedar gravada a la ment del món va ser la del músic Vedran Smailovic, tocant el seu violoncel entre les runes del bell edifici.

Però, per què atacar una biblioteca? Més enllà que al llarg de la història, molts tirans com Hitler, veiessin als llibres una font de franca oposició i els manessin a cremar en grans fogueres, la realitat és que el que va detonar la destrucció de la Biblioteca de Sarajevo, va ser la seva arquitectura que incorporava elements de tradició àrab i oriental, recordant a tots els que passaven per davant que ja no formaven part de l'Imperi Otomà (Turc).

Per als nacionalistes radicals que volien tornar a fundar l'imperi persa, aquella edificació i moltes altres d'estil oriental, resultaven un insult a les seves creences, per això van decidir destruir-los completament.

Tot i que irònicament molts d'aquests homes eren visitants fidels de la biblioteca, és més, l'home que va donar l'ordre per a la seva destrucció era professor de literatura de la Universitat de Sarajevo i estimava els poemes de Shakespeare.

Ha quedat ben clar que l’objectiu no era la biblioteca, però segurament és més diplomàtic dir que és el dia de les biblioteques. També ha quedat clar que la convivència entre cultures no l’acabem de tenir resolta... Bé, potser ara sí, perquè d’aquell fet ja han passat uns quants anys.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant