El català



Avui és 30 de novembre i el santoral catòlic celebra:

-Sants:  Andreu, Constanci, Cutbert, Euprepes, Gàlgan, Josbert, Josep, Miroclet, Tadeu, Troià, Tugdual i Zòsim.

-Santes:  Justina i Maura.

 Naturalment, per molts anys.

 A Barcelona, el 30 de novembre de 1932, es va enllestir la publicació del Diccionari general de la llengua catalana, dirigit per Pompeu Fabra.

 Les llengües neixen parlades i després s’escriuen.

La romanització és el procés pel qual els pobles conquerits van assimilar i fer seva la cultura de Roma, que tenia molt més prestigi, començant així el procés de substitució de les llengües de cada zona colonitzada, pel llatí. Hi va haver una fase de bilingüisme fins arribar a la desaparició de les llengües indígenes. Tots aquests canvis es refereixen només a la llengua parlada, anomenat llatí vulgar, perquè l’escrita, el llatí, no canviava. Les llengües romàniques (català, francès, castellà, portuguès...) són una evolució del llatí vulgar que, com a llengua parlada, és una llengua en contínua evolució i amb diferències dialectals entre les regions de cada territori. En començar la disgregació de l’Imperi, el segle V, l’evolució i la fragmentació de la llengua s’acceleren i accentuen, fins que el llatí esdevé, a cada província, una altra llengua. El català a casa nostra.

Aquest canvi constant de les llengües és la normalitat i d’aquí ve que de tant en tant algú hi posi una mica d’ordre. Això és el que va fer en Pompeu Fabra dirigint el Diccionari General de la Llengua Catalana... Aquest canvi, però, esdevé problema quan hi ha voluntat política de reprimir o exterminar. D’això, vers el català, el polítics castellans n’han donat mostres, per exemple: als Decrets de Nova Planta de la guerra de successió, es prohibia escriure i parlar en català a qualsevol acte públic; l'exèrcit feixista del general Franco, durant la guerra del 36 va prometre que a la seva entrada a Barcelona destruirien l’obra de Pompeu Fabra i ho varen fer (el 4 de febrer de 1939, van destruir les planxes originals del diccionari); igualment durant la dictadura posterior...


Després de la mort de Franco alguns ens vàrem creure que el català deixaria de tenir problemes... Se’m fa evident que estàvem equivocats.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant