“Can Felip”

 Avui és 28 de novembre i el santoral catòlic celebra:

-Sants:  Honest, Basili, Crescendià, Edelbold, Esteve, Eustaqui, Fèlix, Florencià, Hortelà, IrenarcJacob, Lamano, Mansuet, Papinià, Pere, Rufo, Sòstenes i Urbà.

Santes:  Teodora i Caterina Labouré

Naturalment, per molts anys.

 El 28 de novembre de 1715  Felip V de Castella va abolir el govern polític i administratiu propi de Mallorca i Eivissa amb un dels Decrets de Nova Planta.

 Acabada la Guerra de Successió, el rei Felip V de Castella, al·ludint al «dret de conquesta», va promulgar els Decrets de Nova Planta amb la finalitat de castigar els que s'havien alineat en contra d’ell. A partir d'aquell moment els regnes de la península (llevat de Portugal) varen passar a ser governats directament per la institució del Consell de Castella en règim d'ocupació militar i amb un ordenament jurídic i règim polític que ja no era el propi de cada territori, tal com fins aleshores, sinó que es va imposar la uniformitat castellana. Els funcionaris es van començar a nomenar des de Madrid, els idiomes propis dels territoris es varen prohibir com a llengua de l'administració, de l'ensenyament i de la predicació. Tot plegat va suposar la pèrdua de la capacitat legislativa i del control econòmic, fiscal, judicial, duaner i monetari propi i la dependència dels aparells polítics castellans, a banda que s'imposà l'autoritat reial, per damunt de la legal... Res, que ens varen conquerir.

 Els Decrets de Nova Planta varen ser el primer pas cap a la creació de l’estat-nació espanyol. I com altres estats nació europeus en formació, va ser mitjançant la imposició de les característiques polítiques i culturals del que tenia al seu costat la força (no pas la llei). L’ètnia dominant sobre les de les altres, la castellana, va convertir a les altres en minories nacionals a assimilar mitjançant polítiques nacionalistes al llarg dels segles, de vegades molt agressives.

 D’aquí ve que quan, fa temps, els catalans anàvem al wc dèiem que anàvem a “can Felip”, fent referència despectivament al rei Felip V, el que ens va conquerir.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant