Va existir un rei savi?


 Avui és 23 de novembre i el santoral catòlic celebra:

-Santes:  Felicitat, Lucrècia, Mustiola.

-Sants:  Climent, Anfiloqui, Columbà, Gragori, Severí, Sissini i Trudó.

 Naturalment, per molts anys.

 Si encara fos viu, avui el rei castellà Alfons X el Savi faria 801 anys (era el gendre del nostre Jaume I el Conqueridor). Va fomentar l'activitat cultural, és titular d’una extensa obra jurídica, científica, històrica i literària. En aquell temps el llatí era l’idioma oficial, ell va ser el que va oficialitzar el castellà com llengua principal i en va fer la primera normalització lingüística. També va promocionar l'Escola de traductors de Toledo. A aquesta escola hi va fer traduir “Calila e Dimna” (un recull de contes o “exemples” orientals, alguns dels quals d’abans de Crist).

 “Exemples” són relats o contes breus la intenció del quals és transmetre l'ensenyament de manera agradable i amena a través de la narració d'un cas exemplificador. Els primers reculls d'aquests relats exemplars anaven dirigits a reis i nobles per tal de proporcionar-los una guia de conducta.

 “Calila e Dimna” ensenya, a partir de la conversa entre dos xacals, com som les persones, quines són les nostres virtuts i baixes passions. Ramon Llull s’inspira també en aquesta obra a l’hora de fer el seu “Llibre de les Bèsties”.

 Una altra obra traduïda a aquesta escola de traductors de Toledo va ser “Sendebar”. Avui dia aquesta obra es considera masclista, parla de les arts d’engany de les dones. S’ha de dir que pels que la varen fer (a la Índia de fa uns 2000 anys) l'engany era una forma d'art i corresponia a una de les virtuts essencials de l'aspecte femení del diví: Maya... és a dir, de les persones (tots, homes i dones, tenim una aspecte femení i un altre masculí). En aquesta obra, la mitologia hindú tracta l'enigma de l'art femení.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant