27 d'octubre


 La televisió és cultura.

Avui és 27 d’octubre i el santoral catòlic celebra:

- Sant Vicens de Talavera

- Santa Sabina de Talavera

- Sant Bartolomé de Bregantia

- Santa Cristeta de Talavera

- Sant Frumenci d’Etiòpia

- Sant Namanci d’Arvèrnia

- Sant Oterano de Iona

- Sant Tràsea de Esmirna

- Sant Gaudió de Nàpols

Naturalment, per molts anys. 

El 27 d’octubre de 1964 TVE Miramar fa fer la seva primera emissió en català. Fins el 1974 les hores de TV en català varen ser unes 14 al mes...Si en són poques o moltes ja és un altre tema. 

A un programa actual de TV hi ha una secció que anomenen “la TV és cultura”. La cultura és moltes coses... i la televisió encara en són més. Suposo que de la TV se’n pot treure més o menys profit a partir del criteri que tenim cada espectador a l’hora de mirar-la. Diuen els experts que la televisió té un problema enunciatiu doble: per una banda, dedica moltes hores a trivialitats, que segons alguns sociòlegs és trist que interessin, casos particulars basats en personalismes que no tenen cap funció social; per l’altra, és que cada vegada es mira més el melic i ja no apunta a la realitat social, sinó a ella mateixa com a productora de realitats. Com deia Neil Postman (sociòleg), “quan una població està distreta amb trivialitats, quan la vida cultural es redefineix com una ronda perpètua d’entreteniments […] llavors la mort de la cultura és una possibilitat real”; i l’única manera que no ens marcim d’inanició, que no abandonem una apreciació crítica de la gestió pública, per tant, política, de la vida ciutadana, és ensenyant com mirar la televisió i què fa el poder econòmic i polític amb nosaltres.       ...I això, on s’aprèn?

A una sèrie de TV que parla de la vida d’una família noble anglesa i dels seus criats, el comte repetidament es nega a comprar una ràdio perquè li fa por. Diu que l’entreteniment que aquest invent li proporcionaria, li fa por que el portés a no tenir temps de viure la seva pròpia vida.

Potser sí que hi ha algú que n’hauria d’aprendre, de mirar la tele. Jo ja en sé, amb el comandament és molt fàcil.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant