26 d'octubre


Aprendre dels errors.

Avui és 26 d’octubre i el santoral catòlic celebra:

-Sant Amando de Argentorato

-Sant Aptoni de Anguleme

-Sant Beano de Mortlach

-Sant Ceda de Lastingham

-Sant Eata de Hexham

-Sant Evarist

-Sant Felicisimo de Cartago

-Sant Fulco de Pavía

-Santa Gibitruda

-Sant Luciano de Bitinia4

-Sant Marciano de Nicomedia4

-Sant Rogacià de Cartago

-Sant Rústico de Narbona5

-Sant Sigebald de Metz

-Sant Witta de Büraburg

Naturalment, per molts anys.

Avui fa 132 anys que a Florència hi moria Carlo Collodi, escriptor i periodista conegut per haver creat el personatge de PINOTXO.

Diuen els entesos que les històries que ens agraden és perquè, a més de distreure’ns,  en allò que expliquen hi reconeixem alguna cosa i ens serveix (tot i que de vegades no ens n’adonem).  Lo més important d’un conte és el començament, el plantejament, el conflicte que proposa. El final pot variar segons l’enteniment de cadascú.  Quan a un conte se li canvia el final en resulta una versió... però si se li canvia el conflicte del començament resulta que és un altre conte. Per exemple el conte de la Caputxeta Vermella pot tenir diversos finals (el llenyataire la salva o la salva l’àvia o simplement se la menja el llop i prou) i continua essent el conte de la Caputxeta. És a dir que un cop començat, cada conte pot tenir tants finals com persones l’expliquin o l’escoltin.

Quan es va publicar el primer volum de les aventures d’en PINOTXO, va ser tal l’èxit que va tenir que l'editor va rebre un munt de cartes d'admiradors enfervorits que exigien que el ninot no morís. I és que originàriament, Pinotxo moria pel seu mal cap. Piaggi, l’editor,  va arribar a rebre tantes amenaces contra la seva persona que va demanar a Collodi que li canviés el final.  Ara en Pinotxo no mort però continua essent el mateix conte: enlloc de morir queda adormit i quan es desperta ja no és un titella sinó una persona. La idea, com sempre, és aprendre dels errors.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

Fanatisme cristià

L’home elefant