Pobre Gutenberg (el de l’impremta)


Avui és 23 de febrer i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Policarpi, Sirè i Joan Segador.

-Santa Milburga.

Naturalment, per molts anys.

El 23 de febrer de 1455 es va acabar d’mprimir la primera Bíblia a la moderníssima impremta inventada per en Johannes Gutenberg.

Els principals motors de la modernitat es considera que varen ser la caiguda de l’Imperi Romà d’Orient (Constantinoble), el descobriment d’Amèrica i la invenció de l’impremta de Gutenberg.

Després d’anys de feina, Gutenberg no va poder acabar les 150 Bíblies que li havien encarregat de fer amb el seu invent, perquè es va quedar sense diners. De manera que va tornar a demanar-ne a Johannes Fust, però aquest no li va voler ampliar el crèdit que feia temps li havia concedit i va exigir-li el pagament immediat de tot el deute. Gutenberg, del tot insolvent, va perdre el seu negoci i Fust, ara amo de l’invent, va posar al capdavant de la impremta Peter Schöffer, el seu gendre, que havia après les arts de la nova impressió com a soci-aprenent que era. Gutenberg, havent fet gairebé tota la feina i arruïnat, va deixar de ser amo de la seva impremta.

Peter Schöffer va acabar la feina començada pel seu mestre i les Bíblies es van vendre ràpidament a alts càrrecs del clergat, inclosa la Santa Seu, a molt bon preu. Aviat Fust i Schöffer van començar a rebre molts encàrrecs de noves feines i es van fer més rics.

El pobre Gutenberg, arruïnat i desposseït del seu invent, va tornar a començar amb una nova impremta a la ciutat alemanya de Bamberg, però amb molta dificultat.  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per falta de comunicació materno-filial

Un “immortal”

Fanatisme cristià