N’hi ha més


 Avui és 20 de febrer i el santoral catòlic celebra:

-Sants: Silvà, Nemesi, Eleuteri, Euqueri, Lleó, Serapió i Tiranió.

Naturalment, per molts anys.

El 20 de febrer de 1712, des de Madrid es dicten instruccions secretes als corregidors del territori català, sembla ser que amb la finalitat de reprimir el català. La instrucció d’aquell dia deia: “Pondrá el mayor cuydado en introducir la lengua castellana, a cuyo fin dará las providencias más templadas y disimuladas para que se consiga el efecto, sin que se note el cuydado”.

No era la primera vegada que això passava en contra del català, tan per part del regne d’Espanya a Catalunya, com del de França a la Catalunya Nord:

- 1482: comença la supressió i crema de la Bíblia Valenciana fins al punt que durant anys es va dubtar de la seua existència.

- 1560: el Tribunal del Sant Ofici insta que «en los negocios de la fe todo se proceda en lengua castellana».

- 1561: el Tribunal del Sant Ofici obliga que «no se escriban los procesos en lengua catalana».

- 1682: ordre que exigeix la llengua francesa als rossellonesos per obtenir càrrecs públics i obtenir títols honorífics i dona sis mesos per aprendre'l.

- 1700: edicte pel qual Lluís XIV de França promulga que tots els procediments judicials, les deliberacions del magistrats municipals, les actes notarials i tota mena d'actes públics siguin en francès sota pena de nul·litat.

- 1700Lluís XIV de França deixa escrit que l'«ús del català repugna i és contrari a l'honor de la nació francesa».

- 1715: la Consulta del Consell de Castelles escriu que a l'aula no hi ha d'haver cap llibre en català, on tampoc es parlarà ni escriurà aquesta llengua i on la doctrina cristiana s'ensenyarà i serà apresa en castellà. Afegeix que «no s'han d'escollir mitjans febles i menys eficaços sinó els més robusts i segurs, esborrant de la memòria dels catalans tot allò que pugui conformar-se amb les seves abolides constitucions, usatges, furs i costums».

N’hi ha més.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per falta de comunicació materno-filial

Un “immortal”

Fanatisme cristià