“E pur si muove”


 Avui és 15 de febrer i el santoral catòlic celebra:

-Santes: Georgia i Jovita.

-Sants:  Faustí, Claudi, Decorós, Quinidi, Sever, Sírfid i Walfrid.

Naturalment, per molts anys.

El 15 de febrer de 1564 va néixer Galileo Galilei, matemàtic, filòsof, físic, astrònom, inventor i intel·lectual italià. 

El 1609 va construir un dels seus objectes més famosos, el telescopi... però Galileu no en va ser l’inventor. El que va fer va ser millorar-lo i ser un dels primers a fer-lo servir per observar estrelles, planetes i altres objectes de l'espai. Sí que se li atribueix la construcció del primer telescopi refractor patentat (amb una nova disposició de les lents que fa que la imatge observada es vegi més grossa i precisa).

Gràcies a les seves observacions astronòmiques, Galileu va demostrar el model heliocèntric de Copèrnic, cosa que li va costar l'enfrontament amb la inquisició catòlica per heretgia.

En Copèrnic, molts anys abans havia descobert (tot i que els grecs ja ho deien) que la terra no era el centre de l’univers però no ho va dir fins que es va morir, segurament perquè sabia que a l’Església, que mantenia el contrari, això no li agradaria. Doncs vet aquí que en Galileo va demostrar aquest model heliocèntric d’en Copèrnic i per mantenir-lo, el tribunal de la Santa Inquisició li va anar al darrere. El 1633,  el varen jutjar obligant-lo a abjurar del que deia i condemnar a la presó. “E pur si muove” (“i, no obstant, es mou”, en català) és la famosa frase en italià que, segons la tradició, Galileu Galilei hauria pronunciat quan se l’enduien a la garjola.

Actualment, aquesta frase es fa servir per expressar que, encara que es negui la veracitat d'un fet, aquest fet és verídic.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Per falta de comunicació materno-filial

Un “immortal”

Fanatisme cristià